Саопштења


ГРАДСКИ ОДБОР ШАБАЦ

Господар Јевромова 13,  Ш А Б А Ц, тел/факс : 015/351-145, nssabac@gmail.com,

 https://novasrbijasabac.wordpress.com

                                   Деца су луксуз у Србији

 

На основу података Републичког завода за статистику, у последњих десет година број становника у Србији смањио се за 220 хиљада. Градски одбор Нове Србије Шабац жели да изнесе још један поражавајући податак, да се годишње у Србији изврши преко 240 хиљада прекида трудноће, а просечна породица у Србији има једно дете. Све ово указује да је Србија земља старих људи, која већ пола века нема основних услова за репродукцију. Економски услови у земљи су такви да је рађање деце постало луксуз и да се  млади све више повлаче у себе, фејсбук и друге виртуелне светове.

Градски одбор НС Шабац поставља питање шта држава и локалне власти могу да учине да се томе стане на пут. Локална самоуправа града Шапца издваја за свако прворођено дете 15 хиљада динара једнократне помоћи, док за друго, треће и свако следеће дете, пара нема, а има их за „пројекте“ који нису од животне важности ( „невидљиви“ водоскок на Сави, концерти разних естрадних „звездица“, финансирање израде графита, стрипова,  покрета и удружења).

Jедино се пет градова у Србији издвајају у борби против „беле куге“: Београд , Чачак, Нови Сад, Крагујевац, Јагодина. Тако на пример, Београд даје хигијенски пакет у вредности од 12 хиљада динара, запосленим трудницама исплаћује преосталих 35 одсто месечне надокнаде, незапосленим породиљама даје 50 хиљада динара, запосленим породиљама чији је месечни приход по члану мањи од десет хиљада, 25 хиљада једнократне помоћи и тако даље.  Чачак за свако треће дете издваја једнократну помоћ у вредности од 20 хиљада, а за четврто и свако следеће по 30 хиљада динара. Крагујевац издваја 19 одсто буџета за програме намењене деци.

Градски одбор НС пита шта је са стратегијом повећања наталитета у Р.Србији која је донета још 2008. године. Да ли је и она само „мртво слово на папиру? Сматрамо да се новац из градског буџета не сме олако трошити на мање важне ствари, а да при том  оне које су од суштинске важности остају без средстава за реализацију. НС Шабац сматра да је занемаривањем решавања овог најважнијег питања, будућност града стављена  у руке онима који лични интерес стављају испред општег, размишљајући само од „данас до сутра“истакли су на кoнференцију председник Градског одбора Божидар Катић, потредседник Владимир Мијатовић и члан Градског одбора Мирослав Осатовић.

             НОВА СРБИЈА

ГРАДСКИ ОДБОР ШАБАЦ

                    Господар Јевромова 13,  Ш А Б А Ц, тел/факс : 015/351-145,

https://novasrbijasabac.wordpress.com

novsrbijasa@gmail.com

ЖИВИШ КАКО ГЛАСАШ

     Конференцијом за новинаре, ГрО Нове Србије Шабац започео је акцију “Живиш како гласаш“.

„Циљ акције коју ћемо водити у наредне две недеље јесте подсећање бирача на важност избора, на то да они тог дана у својим рукама држе кључ своје и будућности своје деце.“ рекао је Божидар Катић, председник градског одобра НС Шабац и наставио „Ово нису избори у уобичајеним околностима. Ово су избори које, последњег дана законског рока, расписује најгора влада која је предводила ову земљу у њеној новијој историји. И та влада, влада Бориса Тадића, свесна је својих резултата. Свесна криминала, корупције, пропасти економије и друштва у које је изазвала и у њима врло лагодно уживала претходне четири године. Зна добро шеф штеточинске власти и шта народ мисли и о њему и о њиховој власт. И зато ће цела кампања владајуће коалиције бити усмерена на демотивисање бирача да изаћу на изборе и на њима гласају. Баш због тога  у наредне две недеље ми ћемо бирачима поделити нешто више од 10.000 летака, а од недеље ћемо темпо појачати и плакатирањем града, а од следеће среде и свакодневним разоговором са грађанима из приградских насеља.“

Представљени су и летци које ће делити омладинци НС, а ми смо приметили да су две врсте црно-бели, док је једна мања количина летака у боји на квалитетном папиру, са сликом Велимира Илића на једној и паролом ЖИВИШ КАКО ГЛАСАШ и логоом НС Шабац на другој страници.

„ Позивамо грађане да поступе на прави начин, да буду одговорни пред собом и нараштајима који долазе. Србија неће издржати још један мандат ДС и њених сателита. Тог дана, био он Ђурђевдан, или недељу дана раније, одлучиће се судбина наше земље и нашег народа. Одлучићемо хоћемо ли опстати и остати и као држава и као народ. То је дана када је судбина наше државе и нашег народа у нашим рукама. Све што треба да урадимо јесте да тог дана гласамо, да покажемо режиму Бориса Тадића шта мислимо о њему.“

„Суштина јесте баш оно што пише на плакатима и летцима испред вас – ЖИВИШ КАКО ГЛАСАШ !!!“ – завршио је Катић.

Савет за Информисање НС Шабац  22.02.2012.Среда


             НОВА СРБИЈА

ГРАДСКИ ОДБОР ШАБАЦ

                    Господар Јевромова 13,  Ш А Б А Ц, тел/факс : 015/351-145,

https://novasrbijasabac.wordpress.com

novsrbijasa@gmail.com

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Аграрни буџет-развојни или социјални

Градски одбор Нове Србије Шабац и његов савет за пољопривреду желе да укажу на чињеницу да су средства у буџету Републике Србије опредељена за аграр су реално смањена у односу и на рекордно мала издавања у 2011 години и износе свега 2,43 одсто. Сваки озбиљни пољопривредни стручњак зна да би аграрна производња у озбиљњој држави била ефикасна мора се издвојити најмање 5 одсто у буџету.

На основу анализа предложеног буџета савет за пољопривреду ГрО Нове Србије установио је да се од предложених скоро 50 милијарди динара само 22 милијарде обезбеђују  из буџета а да ће се чак 26 милијарди динара обезбедити из сопствених прихода министарства(повећање са 11 милијарди у овј години)!? ГрО НС Шабац жели да постави питање: како и ко ће платити такав преамбицизан предлог? Нова Србија сматра да ће се ти приходи обезбедити повећањем намета пољопривредницима, и то на разне начине.

Новим аграрним буџетом предвиђена су и средства за плате новозапосленим агрономима саветодавцима. Нова Србија жели да постави питање како министарство пољопривреде може да не поштује владине одлуке о запошљавању у јавним установама, чиме се не поштују ни одлуке фискалног савета и ММФ-а који нас стално упозоравају на превелику јавну потрошњу.

ГрО НС Шабац сматра да се на овај начин даје лажна нада незапосленим стручњацима да ће добити сталан посао, а са друге стране имамо пољопривреднике којима се обећава подршка све са циљем повећања производње. За пољопривреднике је врло јасно зашто им не могу помоћи једна или две посете агронома у току године и то из више разлога: агроном је тек завршио неки одсек на пољопривредном факултету или је дуго био незапослен, а сада одједном мора знати одговоре на сва постављена питања и да дели информације у вези субвенција које су све мање(при чему их прима тек сваки осми пољопривредни произвођач)!?

Савет за пољопривреду  ГрО Нове Србије Шабац поставља питање о оправданости функционисања државне пољопривредне саветодавне службе која је организована кроз 34 пољопривредне станице са око 700 запослених, чији је основни посао управо давање савета пољопривредницима! НС сматра да су запослени агрономи саветодавци вишак и да представљају политичко оружје пред предстојеће изборе. Да је ситуација другачија ваљда би били објављени конкурси у пољопривредним станицама, при чему би се одабрали најбољи агрономи којима би била омогућена квалитетна обука, а не као сада свега три дана курса како комуницирати са пољопривредницима и како попунити обрасце!

Из свега наведеног може се извести закључак даје садашњој власти само стало до очувања сопствених позиција и да их у опште не интересује пољопривреда као стратешка привредна грана. ГрО Нове Србије сматра да је крајње време да се вођење аграрне политике препусти људима који то знају да раде и који ће то радити на добробит свих грађана.

Шабац, 31.01.2012.г.                                 М.П.

Савет за пољопривреду

НОВА СРБИЈА

ОКРУЖНИ ОДБОР МАЧВА

Господар Јевремова 13,  Ш А Б А Ц, тел/факс : 015/351-145,

https://novasrbijasabac.wordpress.com/

novasrbijasa@gmail.com

                                   

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

     Окружни одбор Нове Србије Мачванског управног округа на седници одржаној данас, 22.1.2012. године разматрао је питања везана за наступ странке на предстојећим парламентарним и локалним изборима.

Информација о закључцима са заједничке седнице Председништва и Извршног одбора Нове Србије усвојена је једногласно, и Окружни одбор је изразио пуну подршку ставу о заједничком изласку на парламентаре и покрајинске изборе у оквиру коалиције са Српском напредном странком. Констатовано је да је време да Србија добије способну, озбиљну и национално  одговорну власт, а наша коалиција је у овом тренутку једино право решење и једина права алтернатива власти Бориса Тадића.

Што се тиче локалних избора, окружни одбор усвојио је препоруку да сви градски и општински одбори који су започели преговоре са СНС-ом исте наставе, а да они који нису разговоре ни започели, у што краћем року преговоре започну. Коначну одлуку о изласку на изборе у коалицији или самостално доноће градски и оптшински одбори , уз обавезу да о истој, образложено, обавестите Окружни одбор Нове Србије.

ОКРУЖНИ ОДБОР НС

_____________________

/ Божидар Катић /

             НОВА СРБИЈА

ГРАДСКИ ОДБОР ШАБАЦ

                    Господар Јевромова 13,  Ш А Б А Ц, тел/факс : 015/351-145,

https://novasrbijasabac.wordpress.com

novsrbijasa@gmail.com

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

КЗН “ ЖИВИНАРНИК “

Градски одбор Нове Србије Шабац данас је наставио акцију „Борба за опстанак“ . Подмладак странке делио је летке на којима се налазе основе програма за спас српског села и пољопривреде, као и летке који садрже слику стања у нашем граду и начине да се ти проблеми превазиђу.

Обраћајући се окупљеним новинарима председник ГрО НС Шабац Божидар Катић позвао је присутне да погледају како изгледа кровна конструкција на овој, највећој градској пијаци.

„Ова пијаца је реконструисана, и том реконструкцијом се поносила ова градска власт. Сваких неколико овде се сликао неки од челника града, објашњавајући нам како ће то чудо бити фунционално и надасве лепо. Првог лета, испоставило се, да лексан који представља покров чини савршено средство за загревање, те је морало да се тражи решење како би пијаца могла да функционише. Тада је то чудо први пут префарбано, и већ почело да личи на Франкенштајна. Али, и тиме су се градски челници хвалили, објашњавајући нам како су успешно решили проблем, који су претходно сами направили. А онда је дошла зима, и цела конструкција срушила се на главе ове несрећних људи.

Ми данас овде тражимо две ствари :

Одговорност оних који су на ову накарадну скаламерију утрошили новац пореских обвезника, под један и

Коначно решавање проблема овог покрова пре него што падне снег и пре него што ова комедија коју су изазвали потпуни немар и јавашлук свих градских структура, не постане трагедија, пре него што неко овде изгуби главу.

Да ли је то потребно, да неко страда, па да градске власти реагују?“

У току акције подељено је око 1500 летака, а разговор са грађанима трајао је више од 3 сата.

Акција „Борба за опстанак“ Градског одбора Нове Србије Шабац, посвећена очувању и опстанку српског села наставља се за викенд обиласком села на територији општине Владимирци и Коцељева.

Савет за информисање НС Шабац


НОВА         СРБИЈА  ГРАДСКИ ОДБОР ШАБАЦ Господар Јевромова 13

Ш А Б А Ц тел/факс : 015/351-145  novasrbijasa@gmail.com

                             https://novasrbijasabac.wordpress.com

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

ШАБАЧКА БОЛНИЦА-И ДАЉЕ БЕЗ ПРИОРИТЕТА

Градски одбор Нове Србије Шабац, у месецу када лекарска професија обележева своју крсну славу Св.Козму и Дамјана( Врачи ), жели да укаже на бројне проблеме које постоје у шабачким здравственим установама.

Из историје је познато да су ова два светитеља лечила људе без икакве материјалне надохнаде, а да ли је то случај данас?Овом приликом желимо да истакнемо чињеницу да већина медицинских радника свој посао обавља савесно и у складу са медицинском етиком, док појединци бацају својим панашањем мрљу на овај племенити позив.

ГрО Нове Србије Шабац жели да постави неколико питања менаџменту здравствених установа у граду, али и градским властима које их финасирају. Желимо да се нашим грађанима објасни из ког разлога се не користи донација од дванаест апарата за хемодијализу,који су добијени од Владе Републике Италије још 2009.године? Са друге стране имамо ситуацију  да се хемодијализе обављају у неусловним просторијама, у четири смене све до два часа иза поноћи! Да ли је то хумано?

Наше следеће питање се односи на то како болница има средстава да свој болнички круг „оплемењује“ са разним кич скулптурама, фонтанама и таљигама, а нема новаца за набавку неопходне дијагностичке опреме (магнетну резонанцу, ангиографију, апаратуру за општу анестезију итд) због чега наши суграђани морају ићи у околне градове (Ваљево, Сремску Митровицу и Лозницу) због неопходних прегледа!?

ГрО Нове Србије Шабац жели да пита зашто у лабараторији, у последњих годину дана, нема реагенаса за основне биохемијске анализе(нпр.реагенаса за одрђивање фракција(„доброг“ и „лошег“)  холестерола ) и да ли то уопште дотиче менаџмент болнице и дома здравља, али и градске челнике? Зашто су велике гужве у чекаоницама и зашто су дуге листе чекања на поједине специјалистичке прегледе?

Тражимо одговор и на питање из ког разлога се руши хидромасажни блок на одељењу физикалне медицине? Због чега се не гради интернистики блок и шта је са пројектом „Болница под једним кровом“? Шта је са објектом „Старе хирургије“, који стоји празан и запуштен, да ли се то чека да потпуно пропадне и да се прода неком за мале новце?

Оно што посебно занима грађане града Шапца је и то докле ће се приликом запошљавања и постављења на одређена радна места главну реч имати партијска књижица и страначке заслуге, а не стручност и етичност?

Ово су  само нека питања на које, као и сви, тражимо одговор, јер ко то има право да људима ускраћује право на лечење и адекватну медицинску услугу и докле да будемо таоци бахатости локалних моћника.

Шабац, 22.11.2011.године

                   

      НОВА         СРБИЈА ГРАДСКИ ОДБОР ШАБАЦ Господар Јевромова 13

Ш А Б А Ц тел/факс : 015/351-145


                                                                              https://novasrbijasabac.wordpress.com

novasrbijasa@gmail.com

         САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Савет за пољопривреду Градског одбора Нове Србије Шабац жели да укаже на критично стање у сточарској производњи у РС, као и на подручју града Шапца. Овакво стање је последица веома лошег односа који владајућа коалиција има према овој стратешкој привредној грани.
Последица такве политике је чињеница да Србија, по потрошњи одређених врста меса веома заостаје за земљама ЕУ. Тако се у Србији потроши свега 17 кг свињетине и седам кг рибе по глави становника, док у ЕУ просечан грађанин потроши за годину дана 37 кг свињетина и 24 кг рибе. Савет за пољопривреду ГрО НС Шабац жели да пита ресорног министра да ли га такво стање забрињава и шта по том питању чини.
Сведоци смо да се у Србији последњих године увозе велике количине свињског меса, што доводи до нестабилности при откупу товљеника на нашем тржишту. Само у прошлој години увезено је преко 2500 тона свињског меса, док је у првих седам месеци ове године, тај увоз достигао 1000 тона. Са друге стране, имамо ситуацију да нисмо у стању да испоштујемо додељене квоте за извоз неких врста меса. Разлог за овакво лоше стање лежи у чињеници да је број приплодних крмача смањен за 75 одсто у односу на 1990. годину (са 900038 јединки на свега 200000). Последњих година број утовљених свиња креће се у распону од 2.5 до 3.5 милиона, што је за последицу имало смањење производње меса за једну четвртину у односу на деведесете године протеклог века (са 600000 тона на 472000). Све ово значи да ће произвођачи меса бити принуђени да прекину са товом свиња, јер неће моћи да изнесу трошкове ове скупе производње без подршке од стране државе, које у овом случају нема. Са друге старне, грађани ће куповати скупље увозно месо. Да ли је ово стратегија развоја или пропадања пољопривреде у Србији?
Савет за пољопривреду се залаже да се овај вид производње субвенционише већим средствима, а да се мање средстава даје за разне манифестације којима се врши промоција страначких активности партија на власти.
Због овакве државне политике, а према извештајима Светске пољопривредне организације (ФАО), Србија ће од традиционалног извозника хране, постати њен увозник. Да ли је ово довољна опомена владајућој већини у Србији да је време да власт уступи онима који знају да се носе са овим проблемима, јер је очигледно да су решавајући личне проблеме заборавили на опште добро.„

Савет за информисање  13.09..2011.

НОВА         СРБИЈА ГРАДСКИ ОДБОР ШАБАЦ Господар Јевромова 13

Ш А Б А Ц тел/факс : 015/351-145  novasrbijasa@gmail.com

                             https://novasrbijasabac.wordpress.com

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Градски одбор Нове Србије Шабац пратио је, у месецима који су претходили Малогоспојинском вашару, све активности везане за изградњу и поправку инфраструктуре у нашем граду. И морамо рећи да је први утисак који сви ови „капитални“ пројекти остављају јесте потпуно одсуство плана и било каквог система у одређивању приоритета. Или су бар нама, грађанима Шапца, ти приоритети непознати.

Потпуно смо задовољни били само у једном моменту, када је започела реконструкција улице Војводе Јанка Стојићевића, која је била, заиста најгора и највећи саобраћајни проблем града. Уз констатацију, боље икад неко никад ГрО Нове Србије, сматрао је да је то добар знак, и да се костур неког плана у одређивању приоритета назире. Али није било тако.

Врло брзо, схватамо, као и сви грађани, да сем ове, иначе потпуно девастиране улице у реконструкцију улазе и улице у којима постоји сасвим добар асфалт, чак и бољег квалитета од оног који је сада постављен. Зашто је скинут асфалт са чудесног поноса града званог Трг Светлости, онај прескупи, светлећи у боји без боје, и стављен нови, мада у тањем слоју? Зашто је прекопавана улица Краља Милана, зашто Мачванска? И само још једно питање, колики број кружних токова на једно путном правцу убрзава, а колики број (густина) кружних токова успорава саобраћај?

Очигледно је, и птицама на грани, да ови радови нису извођени ни плаћани ради грађана овог града. Да је тако, ваљда би Град одлучио да прво асфалтира улице без асфалта, којих има и у самом центру, а да ни не причамо о приградским и сеоским месним заједницама. Ваљда би прво извукао из блата оне који у њему, у другој деценији 21. века живе, па онда скидао добар и квалитетан асфалт, са потпуно непознатим циљем.

Све то биће предмет помног испитивања и озбиљне истраге када се власт у граду промени, а промениће се, најкасније на пролеће.

Савет за информисање НС Шабац 27.9.2011.Уторак

                        НОВА         СРБИЈА ГРАДСКИ ОДБОР ШАБАЦ Господар Јевромова 13

Ш А Б А Ц тел/факс : 015/351-145 novasrbijasa@gmail.com

                             https://novasrbijasabac.wordpress.com

Саопштење

ХОЋЕМО БЕЗБЕДНУ ДЕЦУ У САОБРАЋАЈУ

  ГО Нове Србије – Шабац жели да укаже да о безбедности деце у саобраћају не треба само говорити пред почетак школске године, већ да је то тема за континуирано размишљање и деловање током целе године.Подсећамо Вас, да смо овој теми причали, на овом истом месту, у августу прошле године.Од тада ништа није урађено. Ово је, по нама прави тренутак да о овој теми разговарамо. Пред нама је распуст и довољно времена да се све припреми за предстојећу школску годину. За остваривање овог циља потребно је обезбеђивање адекватних услова за практично и теоријско оспособљавање деце за безбедно учешће у саобраћају: полигон, наставни кадар, боља сарадња са саобраћајном полицијом ПУ Шабац. Према наводима полиције у Шапцу, основне грешке које чине ученици су: неопрезно прелажење коловоза ван пешачког прелаза, прелажење коловоза између паркираних возила, прелазак на црвено светло, игре на коловозу, учешће у коловозу са бициклом, ролерима, тротинетом, скејтбордом, коришћење бицикла, бицикла са мотором и мотоцикала без потребних знања и вештина управљања возилом. У основним и средњим школама саобраћајно васпитање и образовање одвија се у оквиру програма редовне наставе , ваннаставних активности и такмичења под називом „Шта знаш о собраћају“, са традицијом преко 40 година, али се ово не реализује квалитетно као у пероду од 1970 до 1990. године. Наставници су морали да импровизују у школским двориштима, како је , нажалост и данас. Школски полигон на Живинарнику, кроз који су прошле многе генерације, данас је запуштен и ван своје основне функције. Могло би се закључити да је то зато што више не постоји потреба за њим, али, статистички показатељи о броју саобраћајних незгода, нарочито оних у којима су и деца учесници, говоре у прилог супротној тврдњи. Некада је на простору садашњег полигона постојала једна зграда и два полигона, један за практично понашање у саобраћају и други  за стицање спретности у вожњи. У згради су била два савремено опремљена кабинета, за извођење наставе и припрему наставника и сарадника, складиште за бицикле, бицикле са мотором, картинге и осталу опрему. У кабинетима је прво извођена настава уз примену аудио визуелних средстава, најчеште пројекције специјалних филмова са тематиком саобраћаја, а потом се вежбало на полигону који је поседовао раскрснице са функционалним семафорима и осталим врстама вертикалне и хоризонталне сигнализације. На полигону је био запослен наставник  који је пружао стручну помоћ наставницима и изводио теоретску и практичну наставу. Полигон се користио и у сврхе припреме такмичења којима се посвећивало доста пажње, па су тадашњи школарци стизали и до Лондона, Беча, Минхена. Школе које су имале највећу масовност у учешћу на такмичењима биле су награђиване бициклима, бициклима са мотором, и новчано. Многи нису ни сањали да ће им управо ова такмичења утицати  на каснију професионалну  орјентацију,од саобраћајних милиционера до машинских и саобраћајних  инжињера. У Србији је само један полигон адекватан за обуку деце у саобраћају, у Пироту. Захваљујући њему и људима који ту раде у протеклих 20 година ниједно дете узраста од 7 до 15 година није смртно страдало у овом крају, док у Србији настрада 50 до 60 малишана у саобраћајним несрећама. Деца предшколског узраста на овом полигону стичу своја прва знања као пешаци, до старија деце уче прописну вожњу бицикала, прелаз преко пруге, кретање кроз раскрснице и тако даље, а чак се одржавају предавања и за родитеље. Данас се на месту некадашњег модерног саобраћајног кабинета, налази се неадекватна бетонска рампа намењена возачима скејт борда, који је понајмање користе и којој ту није место. ГО Нове Србије- Шабац жели да укаже градским властима на то како су неки градови у Србији изградили скејт- паркове по свим савременим и безбедносним условима, почевши од одговарајуће површине (15- 20 ари), одговарајуће подлоге која спречава озбиљније повређивање возача, већи број справа, информационе табле са условима коришћења парка, видео надзор, бежични приступ интернету.  Овакви скејт паркови  направљени су у Београду и Новом Саду и коштали су нешто више од 20 милиона динара. ГО Нове Србије сматра да Шабац као прва варош Србије заслужује сличан скејт парк, чија би идеална локација била на некадашњој депонији-Дудари, што би било и еколошки оправдано.                             Шабац, 31.05.2011г.

НОВА СРБИЈА ГРАДСКИ ОДБОР ШАБАЦ Господар Јевромова 13

тел/факс : 015/351-145 novasrbijasa@gmail.com

https://novasrbijasabac.wordpress.com

10 ПИТАЊА ЗА ГРАДСКУ ВЛАСТ

У претходном периоду Нова Србија покренула је низ питања везаних за функционисање градске власти и јавних предузећа чији је оснивач град Шабац. На један део питања добили смо одговор, који је више него незадовољавајући , док на нека врло важна питања нисмо добили никакав одговор. Због тога је Нова Србија данас предала градској власти, званично, захтев за одговоре на следећа питања :

  1. Колико је тачно одбегли  водоскок на Сави коштао?
  2. Ко је био извођач радова?
  3. Ко је крив за његов нестанак?
  4. 4. Колика је штета и како ће се надокнадити?

5.    Ко и како финансира уређење фасада у Прњавору, те на који начин се врши    избор објеката и извођача радова? 6.  Колико је коштала капела на месном гробљу, те како је обављен тендер за извођача радова на капели и колики је његов износ, а колико су „додатни радови“? 7.  Ко је надлежан за радове на месној основној школи и којом динамиком ти радови теку? 8.  Зашто нема веће транспарентности око свих грађевинских пројеката везаних за Мачвански Прњавор ? 9.  Шта се и како ради везано за фудбалско игралиште ? 10. Шта је са водоводом, докле је стигла мрежа и да ли неко већ прима плату за рад у непостојећем предузећу? Савет за информисање НС Шабац

НОВА СРБИЈА ГРАДСКИ ОДБОР ШАБАЦ Господар Јевромова 13

тел/факс : 015/351-145 novasrbijassabac@gmail.com

https://novasrbijasabac.wordpress.com

У потрази за изгубљеним водоскоком

Омладина Нове Србије у Шапцу у понедељак 22.новембра организовала је на Старом граду акцију под називом „У потрази за изгубљеним водоскоком“. Како кажу, овим перформансом хтели су да скрену пажњу јавности на реализоване пројекте који нису дали очекиване резултате. Они су, по њихвим речима, изазвали само непотребно расипање градског буџета. Срђан Митрашиновић, члан градског одбора НС изјавио је „ да су ову идеју одушевљено прихватили сви туристи који су у задње време посетили наш град. Обојица. Не можемо а да не поставимо питање да ли смо ми довољно богати и да ли је наш буџет толико велик да можемо себи дозволити луксуз да поставимо један водоскок који кошта, по слободној процени, пошто тачних података нема, више милиона динара, а да њега однесе дивља, набујала и по својим брзацима и водопадима позната река Сава!“ Градски одбор НС је од надлежних у Градској управи захтевао одговоре на неколико питања : „ Ко је, када и на који начин одлучио да се новац града утроши на овакав пројекат? Колико је тачно овај водоскок коштао? Ко је био извођач радова? Ко је крив за његов нестанак? Колика је штета и како ће се надокнадити?“ У Новој Србији сматрају да је убудуће неопходна рационалност у реализацији пројеката који се финансирају из градског буџета. И наглашавају да они данас траже две ствари : одговоре  и одговорност.
НОВА СРБИЈАГРАДСКИ ОДБОР ШАБАЦ Господар Јевромова 13 тел/факс : 015/351-145 novasrbijassabac@gmail.com

https://novasrbijasabac.wordpress.com

С А О П Ш Т Е Њ Е

У недељу 24. октобра 2010. године одржана је Изборна скупштина градског одбора Нове Србије у Шапцу. На овој скупштини изабран је председник, потпредседници и 13 чланова Градског одбора. За председника Градског одбора Нове Србије у Шапцу изабран је Божидар Катић, досадашњи в.д. председника општинског одбора и председник окружног одбора НС Мачванског округа. За потпредседнике су изабрани Љиљана Милошевић, дипл. економисти из Шапца и Владимир Мијатовић, доктор ветеринарске медицине из Шапца. Поред њих чланови одбора су и : Вићановић Милета из Метлића, Гвозденовић Славица из Мачванског Прњавора, Јовановић Бранислав из Шапца, Јовић Драган, Шапца, Катић Бранко из Шапца, Милошевић Гора из Шапца, Митрашиновић Срђан из Слепчевића, Николајевић Мирослав из Шапца, Осатовић Мирослав из Шапца и Ранковић Ненад из Шапца. Новоизабрани председник представио је програм рада одбора за предстојећи мандатни период од четири године, а посебан нагласак ставио је на рад на инфраструктури странке, на развоју месних одбора и остваривању што ближег контакта чланства и свих органа странке. Оцењујући тренутно стање у Шапцу, Катић је проценио да је наш град у лошем стању, да су приоритети погрешно постављени, да се буџет, који није мали, троши ненаменски и да се то одражава негативно на живот свих грађана. Скупштини су присуствовали  и највиши функционери странке Велимир Илић, председник Нове Србије, и потпредседници Дубравка Филиповски и Бранко Јоцић. У свом обраћању члановима Велимир Илић истакао је досадашњу добру сарадњу са СНС и најавио коалицију Нове Србије и Српске напредне странке. Он је изнео констатацију да се у Србији живи лоше и да је за то одговорна актуелна власт, те да је време за изборе на свим нивоима. Информативна служба НС Шабац

 

НОВА         СРБИЈА ГРАДСКИ ОДБОР ШАБАЦ Господар Јевромова 13 Ш А Б А Ц тел/факс : 015/351-145 novasrbijasa@gmail.com

                             https://novasrbijasabac.wordpress.com

                                                 САОПШТЕЊЕ

Поводом изјаве директора ЈКП „Паркинг Шабац“ на РТВ Шабац, у којој је изнето низ неистина на рачун председника Градског одбора НС и Нове Србије у Шапцу у целини Информативна служба Нове Србије издаје следеће

                                          

Најпре, директор у својој изјави тврди да је одлука о увођењу наплате паркинга у Сремску, и низ других улица донета једногласно на Градском већу, те да је за исту гласао и тадашњи члан већа из Нове Србије, а садашњи председник ГО НС.Заборавља притом да каже и да је гласање било на основу извештаја, испоставиће се лажног, који је ово предузеће доставило Градском већу и у коме је изричито наведено да се грађани Сремске улице слажу са увођењем паркирања. Такође, на питање члана већа из Нове Србије, какво је стање у Сремској, будући да су постојале информације о противљењу грађана, директор ЈКП „Паркинг Шабац“ је рекао да су сви грађани позвани на састанак са преставницима овог предузећа и да су на том састанку, готово одушевљено,  прихватили увођење наплате паркинга. Та изјава, чији тонски запис постоји, испоставиће се, била је ноторна лаж. Наиме, врло брзо, већ у аврусту Новој Србији су се обратили грађани ове улице. Поднели су при том и петицију са 297 потписа грађана који се противе увођењу наплате паркирања у овој улици, а које смо ми, уз јасан став о овом притању изнели на конференцији за новинаре. Све то знали су и директор паркинга и они који су га инструисали да, најпре обмане чланове Градског већа, а сада покушава да то учини и са јавношћу. Каже, такође, директор овог предузећа да наше саопштење садржи низ неистина и да је сада у Сремску уведен ред. То је његово мишљење, за које га нико  и није питао. Ми смо затражили од саобраћајне инспекције да изађе на терен и утврди да ли је саобраћај, због обележеног паркинга са ове стране улице сада отежан. Ко и да ли је отежано коришћење тротоара. То је питање за саобраћајну инспекцију, на основу јасних правила која се морају поштовати, а не за лаичку процену директора јавног предузећа. У једном се ,ипак, слажемо. Ми ово тражимо зарад грађана, чију подршку очекујемо на изборима. Нама је јасно да директор паркинга то не разуме, пошто његова странка нема на изборима шта да тражи, ни чему да се нада, па је за њега мишљење грађана небитно. Као што је мишљење грађана небитно и властима у овој земљи од највише, републичке, па до локалне. И баш зато морају да оду. И баш зато тражимо да се хитно одрже избори на свим нивоима и да ову земљу и овај град воде они који знају шта грађани желе и знају како да то обезбеде.

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА НС ШАБАЦ

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s